Veszprèm 2004

Venskabsforeningens sommerrejse gik i 2004 til Ungarn og venskabsbyen Veszprém. Det blev en begivenhedsrig tur, der foruden Veszprém bl.a. bød på et visit i hovedstaden Budapest og en sejltur på den nærliggende Balatonsø.

Selskabet ankom til Veszprém onsdag d. 4. august ved 18 tiden, og blev straks indkvarteret på det centralt beliggende hotel af samme navn. Det var et nydeligt hotel heldigvis kun i 3 etager, for der var ingen elevator.

Alle værelserne havde en altan med udsigt over et lille anlæg eller til gaden. Efter installeringen og aftensmad på hotellet, var aftenen til fri disposition. Nogle tog sig derfor en lille spadseretur for at se sig om i byen.

Næste formiddag var det tid til besøg på rådhuset. Turen foregik til fods og var ledet af en lokal guide, som fortalte om de ting, vi kom forbi undervejs. Veszprém er en fin kultur og skoleby med mange smukke huse i gammel stil, skulpturer og blomsterarrangementer.

Selve rådhuset, som er beliggende på byens hovedplads, er også en smuk gammel bygning, men den er istandsat, så den fremstår yderst moderne indvendig. Der er bl.a. et elektronisk afstemningssystem i byrådssalen, som tillige er udsmykket med et interessant kunstværk, udført af en kunstner, der besøgte Gladsaxe i kulturåret 1996, og som stadig har kunstværker her.

Efter rådhusbesøget vandrede selskabet op på borghøjen, hvor mange interessante bygninger ligger. Selv om det er bygninger i barokstil, er der tale om rekonstruktioner fordi 2/3 af Veszprém blev jævnet med jorden under 2. verdenskrig. Vi gik gennem "Helteporten", som danner indgangen til borgområdet, og her besøgte vi Sankt Michael katedralen og Gisela kapellet, ligesom vi så på dronningepalæet, der oprindelig blev bygget af kong Stefan til dronning Gisela, men nu er bispepalæ. Det var overdækket fortil på grund af et koncertarrangement.

Heroppefra er der en meget smuk udsigt over landskabet med den 30 m høje, stejle klippeformation, som populært kaldes kærlighedsklippen. Ved udsigtspunktet troner også statuerne af den berømte kong Stefan I og hans dronning Gisela.

Efter denne, for mange af gæsterne, lidt hårde tur, var det dejligt at komme ind i en meget charmerende gårdhaverestaurant, hvor man kunne hvile benene og få både mad og drikke.

Rejsen afsluttedes med overværelse af frilufts-koncertarrangement foran dronningepalæet. Her var hovedaktørerne 5 brødre fra området, som kommer hjem 1 gang hvert år for at give koncert.

Det var meget festligt og fornøjeligt, men endte dramatisk i et kæmpe torden og regnvejr.

Venskabsforeningens medlemmer fik igen en tur fuld af oplevelser, som deltagerne længe vil kunne tænke tilbage på med glæde.