Skotland 2013
Venskabsforeningens sommerrejse til Skotland 2013
Torsdag, d. 15. august.
En gruppe på 42 af foreningens medlemmer skulle mødes på Søborg Torv kl. 10,00. Alle mødte op til tiden, og en bestilt bus kørte gruppen til lufthavnen. Her skulle man checke ind, hvilket blev klaret efter nogen vanskelighed. Afgangen blev lidt forsinket, men vi kom godt til Edinburgh, hvor en bestilt bus hentede rejsegruppen og kørte den til Glasgow. Her stod en lokal guide, John, klar til at fortælle om Glasgow Abbey og det første hus, der blev bygget i 1471, og som havde en have med lægeurter. Derfra gik turen over til Abbey'en, der i virkeligheden var 3 kirker bygget over hinanden på forskellige tider.
Fra formiddagens solskin i Gladsaxe var det efterhånden blevet regnvejr i Glasgow. Omkring kl. 6,00 om aftenen nåede selskabet frem til dets hotel, som var nydeligt med en fin udsigt ned til vandet og nogle flotte bygninger rundt om.
En lignede en flyvende tallerken, og en anden operahuset i Sydney, der er lavet af den engelske arkitekt - Norman Forster, som også har designet bygninger i London.
Endelig ankommet til hotellet og udpakning var det tid til at spise middag - 3 retter.
Derefter var klokken blevet så mange, at alle gik til køjs for at få en god nats søvn, idet der skulle startes tidligt næste morgen, hvor dagen var viet til Paisley.
Fredag, d.16. august.
Selskabet boede på Hilton Garden Hotel, som ligger lige ned til floden Clyde, og ned til en bro, som er oplyst med lilla lys om aftenen, flot!
Efter en god nats søvn og god morgenmad, hvor man selv kunne prøve at bage vafler, gik nogle en lille tur i omegnen.
Derfra kørtes med bussen fra hotellet til Paisley Town Hall, hvor 2 af de talrige indvandrere, en irer, Jonathan og en polak, Katja fortalte om rådhuset og kommunen.
Der er 170.000 indbyggere i Renfrewshire, som Paisley er en del af. Når der er så mange indvandrere i Skotland, er det fordi, det er billigere at bo og leve i Skotland end i England.
Rådhuset er bygget af brødrene Clark, så det er privat og ikke kommunalt område. Derfor er der inde i rådhuset en flot koncertsal, hvilket ikke forekommer i Danmark. I byrådet er der 22 labourmedlemmer, 15 medlemmer fra det skotske nationalistparti og 1 medlem fra det konservative parti. Efter besøget på rådhuset fortsattes turen til Paisley Museum and Art Gallery. Museet blev bygget i 1876, og i 1805 begyndte man at lave Paisleymønsteret - teardrop - som blev en stor indtægtskilde for brødrene Clark. Efter museumsbesøget var det tid til at spise lunch i Paisley Abbey. Abbey er et katolsk udtryk.
Efter rundvisningen i Paisley Abbey gik turen tilbage til hotellet, hvor nogle af deltagerne satte sig ind i restauranten og fik en øl eller en kop kaffe, inden man gik op på værelserne, for at klæde om til aftenens middag, givet af byrådet i Renfrewshire. Kl. 18,30 kørtes planmæssigt til Hotel Normandy i Renfrew, hvor man skulle møde borgmester Anne Hall til middagen. Her sad venskabsforeningens bestyrelsesmedlemmer ved borgmesterens bord.
Det blev en meget hyggelig og morsom aften med en sprudlende borgmester Anne Hall og en lige så sprudlende ansat hos borgmesteren, council officer, John Russel.
Lørdag, d.17. august.
Denne dag var der afgang kl. 9 britisk tid (kl.10 dansk tid) til en hel dags ophold i Edinburgh.
Det regnede mens vi kørte med bussen til Edinburgh. På et sted ude på landevejen skulle en ny guide samles op. Hun hed Susanne, og var faktisk dansker og var kommet til Skotland i sin ungdom som tjenestepige hos en tante. Hun mødte en skotte og slog sig ned i Edinburgh, hvor hun uddannede sig til sygeplejerske samtidig med, at hun virkede som guide for dansktalende turister. Det første selskabet så var en perle af gamle huse i Dean Village. Det regnede stadig lidt, da vi stod ud af bussen, men vi var så heldige, at det holdt op under rundvisningen der. Det var virkelig en interessant oplevelse. Husene i Dean Village er bygget i 1870'erne og er privatejet af mellemklassen. 2/3 af Skotland er ejet af 1.070 mennesker, der er rige.
Der er ca. 500.000 indbyggere i Edinburgh, som er bygget på en vulkan, deraf det særprægede naturpanorama, med bymæssig bebyggelse lige op ad natur med klipper og grønne områder. Mylderet i Edinburgh var utroligt, men selve Tattoo-forestillingen var fantastisk, da vi endelig var "klatret" op til de højt placerede siddepladser. Derfra var der det store overblik.
Alle fandt uden vanskelighed tilbage til bussen, da de som de sidste tilskuere var nået ned fra de højt placerede tilskuerpladser. Det havde været en vellykket dag, hvor vejret artede sig på det smukkeste under hele forestillingen.
Søndag, d. 18. august.
Denne dag var en heldagsudflugt, som startede kl. 9,30.
Første punkt på dagens program var et besøg på Auchentoshan Whisky-distillery, hvor det blev forklaret, hvordan man laver whisky. Da det var søndag stod produktionen desværre stille, men man kunne se karrene i forbindelse med forklaringen.
Vejret var fint solskin fra morgenstunden og under besøget på distilleriet, men nu hvor køreturen gik langs søen for at komme til borgen Inverary Castle, var det regn og tåge.
Der var bragt mad og vand med fra Glasgow. Da det regnede, spiste de fleste maden i bussen, og steg først ud bagefter. Så var vejret godt igen. Det var nu tid til en guidet rundtur på borgen.
Vejret havde været utroligt skiftende under opholdet i Skotland, men det var så heldigt, at det mest kun regnede, når det ikke generede ret meget.
Efter dette besøg gik turen tilbage til Loch Lomond ved landsbyen Luss, som sejlturen skulle udgå fra. Der er det specielle ved Skotland, at det meste af landet er både ubeboeligt og uopdyrkeligt, da det er højland med klipper. Derfor bor 80% af befolkningen i lavlandet i Edinburgh og Glasgow. Det regnede nu igen, og i Luss var der en flot regnbue, så vejret var klaret op igen, og vi sejlede i smukt solskin til Balloch. Vejret var utroligt skiftende under opholdet i Skotland.
Det havde været en fin dag, og turen gik nu tilbage til hotellet, hvor der blot var tilbage at spise middag, kuffertpakning og gå tidligt i seng, fordi der var afgang med bussen for hjemrejsehold1 allerede kl. 6,30 mandag morgen. Man rejste hjem i 2 hold, da der ikke var plads til alle på 1 gang.
Mandag, d. 19. august.
Bussen skulle læsses og være klar til at køre til lufthavnen kl.6,30.
Alle nåede flyene rettidigt og kom planmæssigt til Kastrup efter en fin tur.
Gladsaxe kommune havde ydet tilskud til transportomkostningerne.