Neubrandenburg og Berlin 2019

Rejse til Neubrandenburg og Berlin 16/10 – 21/10 – 2019

Set i lyset af, at det i år er 30 år siden, at muren faldt i Berlin, blev det besluttet at årets GIV rejse skulle gå til vores venskabsbyer Neubradenburg og Berlin (Charlottenburg/Wilmersdorf). – Rejsen blev gennemført med hjælp fra Gladsaxe Internationale Sekretariat, som gav økonomisk støtte til alle rejsedeltagere fra Gladsaxe Kommune.

Onsdag d. 16/10

Vi var 15 glade medlemmer, som tog afsted fra Søborg Torv kl. 08.15 i lejet bus. Brian var vores chauffør på hele rejsen. Første stop var ved Tappernøje, hvor der var strække ben/tissepause. Ombord på færgen nød vi en god buffet. Velankommet til Hotel Am Ring i Neubradenburg - ved byporten mod øst - nåede vi lige at hvile benene, da en brandalarm, brandbiler og brandmænd fik os ud af værelserne og ned af trapperne fra 10. og 13. sal – heldigvis var der ingen brand og vi kunne ånde lettet op.

På grund af vedvarende regnvejr blev den planlagte gåtur med et medlem af Europaunionen gennem byens Kulturpark ændret til kørsel med bus uden om Kulturparken og vi ankom til restaurant Badehaus. Restauranten ligger idyllisk ved Tollensesee og har været et yndet udflugtsmål siden 1844, først som badeanstalt og siden som restaurant.

Her var medlemmer af Europaunionen værter ved en dejlig buffet og under hyggeligt samvær var der mulighed for at udveksle erfaringer, inden bussen kørte os tilbage til hotellet.

Torsdag d. 17/10

Modtagelse af oberbürgermeister Silvio Witt på Turmcafé på markedspladsen midt i Neubrandenburg. Cafeen lå på toppen af et tårn og gav os en god mulighed for at se store dele af det både den gamle og den nybyggede del af byen, som før murens fald (die Wende, som begivenheden kaldes i Tyskland)var en del af DDR. Silvio Witt fortalte levende om Neubrandenburg før og nu og om vores fælles relation i forhold til at være venskabsbyer.

Gåtur ved bymuren med vores guide hr. Manfred Trepper, som fortalte om de mange små bindingsværkshuse, som er bygget ind i muren og som stadig bruges af privatpersoner og firmaer. Vi besøgte også Marienkirche, som består af en ydre, 700 år gammel ”skal” og en indre ny bygning opført i beton. Denne del er byens koncerthus, som huser mange koncerter i løbet af året.

Vi indtog vores frokost i restaurant Schweinestall, som trods navnet var et hyggeligt sted med et varieret menukort. Herefter fortsatte vi med bussen til Mahn-und Gedenkstätte Fünfeichen, hvor Statsarkivar, Frau Elenore Wulf fortalte om den del af hendes arbejde, som består af registrering af de tusindvis af mennesker - militære og civile af mange nationaliteter – som døde i lejren. Denne lejr blev først kendt af offentligheden mange år efter afslutningen af 2. verdenskrig og giver nu de mange efterkommere et sted at mindes deres afdøde, idet alle navne er nedskrevet på stedet. Vi så flere steder, hvor der var sat gravlys og lagt blomster ved navnepladerne.

Efter ankomst til Hotel Best Western Plus Amedia på Kurfürtendamm i Berlin spiste vi fælles middag på hotellets restaurant.

Berlin1
Oberbürgermeister Silvio Witt (t.v.) i samtale med medlemmer af GIV i Turmcafé.
Berlin2
Guide Manfred Trepper ( nr. 2 fra venstre) fortæller om Neubrandenburg

 

Fredag d. 18/10

Første punkt på dagens program var besøg på Den Danske Ambassade, som er en del af Nordische Botschaften – Et kompleks med fem forskellige bygninger med byggematerialer fra de forskellige lande samt et fælleshus. Byggeriet blev indviet i 1999 og dagen før vores besøg havde man således fejret 20 års jubilæum. Den danske bygning blev tegnet af arkitektfirmaet 3xNielsen.

Ambassadør Friis Arne Pedersen gav en grundig indføring i arbejdet som ambassadør i Danmarks største naboland,
om Tysklands position i Europa og om de politiske vinde, der rør sig i nutidens Tyskland . Han fortalte også, at år 2020 er udnævnt til Det dansk-tyske Venskabsår og der vil være en lang række kunst- kultur- og debatbegivenheder i begge lande. I Danmark bl.a. en omfattende udstilling om Tyskland på Nationalmuseet fra d. 8. november 2019 til d. 1. marts 2020.
Vi kørte videre med bussen til området ved Brandenburger Tor og Unter den Linden, hvor vi spiste vores medbragte frokost inden vi fortsatte til Deutsche Reichstag. Ægteparret Christine og Frank Zwiener fra Städtepartnerschaftverein Wilmersdorf var vores guider og vi fik en fin rundvisning.

Så var der lidt tid til fri disposition inden vi returnerede til hotellet.
Om aftenen var vi inviteret til sammenkomst med medlemmer fra Stäedtepartnerschaftverein Wilmersdorf og formand Joachim Krüger på rathaus Charlottenburg . Medlemmerne bød på mange, lækre hjemmelavede fristelser og snakken gik lystigt.

Berlin3
Frank Zwiener fortæller om Deutsche Reitstag.

Lørdag d. 19/10

Vi var i den danske kirke i Berlin – Christianskirken – hvor besøget begyndte med en lille gudstjeneste og derefter orientering ved præst Jens Frederik Olsen og menighedsrådsformand Katrin Lück.

De kirkelige handlinger er som i Danmark bortset fra, at præsten ikke har vielsesmyndighed i Tyskland – derfor skal der indgås borgerlig ægteskab på rådhuset inden velsignelsen i Christianskirken. Menighedsrådsformanden undersøger nu om denne praksis kan ændres til den praksis, der bruges i Danmark med indgåelse af ægteskab i kirken, da mange par ønsker denne mulighed.

Kirken begyndte i Berlin for 107 år siden og er selvfinancierende – de mange aktiviteter udover de kirkelige handlinger , f.eks. julemarked, høstfrokost, filmaftener, kreativt håndarbejde og undervisning i dansk – holdes i gang ved hjælp af et stort antal frivillige.

Næste stop var ”Bezirktag” (distriktsdag) på det imponerende Rathaus Charlottenburg, med et indre med stuk, egetræsplanker søjler og buegange- Ved denne årligt tilbagevendende begivenhed uddeles fortjenstmedaljer til borgere, som har ydet en frivillig indsats i foreningsarbejde. Alle deltagere blev budt specielt velkommen af borgmester Reinhard Naumann – også GIV som byens gæster.

Udvælgelsen af disse ”lokomotiver, der går forrest”, som borgmesteren kaldte dem i sin tale – sker efter indstilling fra de forskellige foreninger og en jury afgør, hvem der skal have en medalje. I år var det bl.a. en kvinde, som tager sig af gadebørn på 13-18 år, en kirkemusiker og korleder, som har praktiseret i 40 år, en mand, som har startet en stadigt voksende, gratis bogudvekslingscentral i en gammeldags telefonboks og en debatklub i eget hjem samt en kvinde, som har etableret et lokalt netværk for indvandrere.

Undervejs blev der spillet levende musik på akkordeon og harpe af Händel og Ravel og festlighederne sluttede med
et fint traktement i Rådhushallen og borgmesteren, som stillede op til fællesfoto med GIV`s medlemmer og formand. Sen eftermiddag havde vi lidt tid til fri disposition inden aftensmaden blev indtaget af flere af os på den lokale restaurant Leibniz-Klause, en kombineret fodboldkneibe og restaurant med mange tyske retter på menukortet.

Søndag d. 20/10

Tur til Potsdam, hvor vi fik en guidet rundvisning i Schloss Cecilienhof, der dannede rammerne for konferencen med fredsforhandlinger efter afslutningen af 2. verdenskrig mellem Sovjetunionen, USA og Storbritanien. Vores engelsktalende guide var rigtig god til at forklare sammenhænge og hvilke udfordringer, der havde været på kon- ferencen. Efter at have nydt en kop kaffe i cafeen , den flotte have og park omkring slottet returnerede vi til hotellet. Vi mødtes igen kl. 16 og gik til restaurant Leibniz-Klause, hvor der var happy-hour og senere middag.

Vi afsluttede aftenen ved Brandenburger Tor og Unter den Linden, hvor der ved Festival of Light, med temaet ”Freedom” (3o år efter murens fald) blev kastet film og billeder op på Brandenburger Tor og andre store bygninger samtidig med musikken væltede ud af højtalerne – et fantastisk skue.
 

Berlin4
Branderburger Tor Mandag d. 21/10

Afrejse fra hotellet mod Rostock. Undervejs gjorde vi holdt i Niederfinow for at se det fantastiske Schiffshebewerk, (skibsløfteanlæg) som blev bygget i stål i 1934 for at sikre trafikken på vandvejen mellem Berlin, Stettin og Østersøen. På grund af de krav, som de stadigt længere og bredere moderne fragtskibe stiller, er der nu påbegyndt et nyt Schiffshebewerk i beton. Vi var så heldige, at se det gamle anlæg i funktion, da et passagerskib ”sejlede” gennem og overvandt de 36 meters højdeforskel i Oder-Havel-Kanalen.

Efter en ”Imbiss” på en af de mange spisesteder gik turen til Rostock, kun afbrudt af et ”pitstop”. På færgen atter en god buffet og kl. 21 var vi tilbage på udgangspunktet Søborg Torv.