Berlin 2005

Venskabsforeningens årlige rejse 2005


Venskabsforeningens årlige tur gik dette år til hele 2 venskabsbyer i Tyskland.
Først til Berlin og derefter til Neubrandenburg.
I Berlin blev rejsedeltagerne som sædvanlig varmt modtaget af familien Lück.

Næste formiddag fik deltagerne en stor oplevelse. Der var arrangeret besøg i et tidligere Stasifængsel i Østberlin. Her havde Walther Ulbricht i al hemmelighed holdt politiske modstandere fængslet. Som guide havde man Mike, som havde lært sig selv dansk, for han elskede alt dansk.

Han havde på egen krop prøvet fængslet allerede fra han var 17 år, fordi han var kommet i konflikt med en lærer om Berlinmuren. Han havde med korte pauser siddet indespærret fra 1982 til murens fald i 1989.
Senere på dagen fulgte mere muntre indslag, først "stående taffel" i Tiergarten. Eftermiddag og aften var der sommerfest med de tyske værter i deres venskabsforening med underholdning bl.a.fællessang med stor entusiasme og masser af hjemmelavet mad. Borgmesteren og hendes mand var i baren.

Selskabet tilbragte også en dag i Potsdam med besøg i slottet Sanssouici' s park, og videre til det tidligere kronprinsslot, som nu er indrettet som forlystelsesområde med designforretninger, bryggeri, brændevinsbrænderi, glasmageri og meget andet. Her fik vi også en tur med en guide, hvis talestrøm Katrin Luck oversatte til dansk.

Berlinopholdet afsluttedes med uddeling af små gaver til Luck-familien, og en vandretur i den historiske del af byen med Arne Hermann som guide.

Neubrandenburg, den anden venskabsby som besøgtes, er en meget charmerende lille by i det tidligere DDR. Som noget helt unikt er bykernen omgivet af en gammel bymur med 4 borgtårne og nogle små sjove vagthuse på toppen. Muren er stadig ret intakt, mens den indre by blev stærkt beskadiget under 2. verdenskrig.

Gæsterne fra Danmark blev budt velkommen på rådhuset af stadspræsident Günter Rühs, hvorefter der var rundtur i byen med en guide, der var udklædt som byens stifter Herbord von Raven, der grundlagde byen allerede i 1248.

Der blev også budt på middag i rådhuskantinen, en rundtur med bus i omegnen og et besøg i et af de små vagthuse. Endvidere var der besøg i byens 2 kirker. Den ene, Johanneskirche, undgik mirakuløst at blive ødelagt i krigen. 2 af deltagerne fra Gladsaxe, Erling og Ida Krog, henholdsvis spillede på orglet og sang en salme. Det lød fantastisk. Den anden kirke, Marienkirche, blev helt ødelagt, men er nu genopbygget som koncerthus med en kerne af glas og stål.

Det var alt i alt en meget vellykke tur.